04.23
Med mitt spede utstyr for denne slags fotografering var dette det beste jeg fikk. Men måneformørkelsen var et flott skue!
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-10-28 12:02:46
    Versjon #2
Fotograf
Utstyr
  • Nikon D100
  • Sigma 80-300mm
  • Brennvidde210mm
  • Blenderf/5.6
  • Lukker1/30s
  • FilmtypeISO 200 RAW
  • Nei
  • Annet Hvittbalanse satt til Flash og manuell foukusering. Selvutløser på kamera. Men hvorfor ble det ikke skarpere?
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger729
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_112040} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Ole Birger S.

Hei. Godt forsøk. Dette er ikke lett, jeg prøvde meg jeg også. Det idielle utstyr for slike bider tror jeg er en stjernekikker, som roterer i samme takt som månen. Eksponeringstiden blir ganske lang når månen befinner seg i skyggesiden.
mvh Ole Birger
Frank K.

Hei Hilde!

Bildet ditt ser ut til å være ute av fokus..Evt bevegelsesuskarphet vil ikke vise seg med så liten lukkertid, såfremt dette ikke skyldes vibrasjoner i utstyret ditt:

Jeg gjorde noen forsøk i går og har også gjort noen forsøk tidligere på månen. Ved forrige måneformørkelse hadde jeg omentrent samme opptaksdata som du har på dine bilder her. Jeg oppdaget at det å benytte speillås, kombinert med utløsningstimer/fjernutløser, var helt kritisk for å oppnå gode resultater. En annen ting, for mitt spinkle objektiv iaf, er at når man stiller inn fokus manuelt, så er det snakk om en ekstrem finjustering for å få til et helt bra fokus. Denne er så fintfølende (på mitt objektiv) at når jeg t.o.m. benytter speillås så kan den flytte på seg. - I løpet av selve ''spellåsingen'', før eksponeringen. Dette mener jeg blir enda mer kritisk jo mer du nærmer deg vertikal oppstilling med utstyret (objektivets evne til å la vekten av seg selv ''presse'' seg ut av ditt valgte fokuspunkt, godt hjulpet av den lille vibrasjonen). Den lille vibrasjonen speillåsingen representerer synes å være nok til at den fintfølende fokusen flytter på seg. På dette bildet bilde nr. 137008 har jeg benyttet den nevnte teknikk. Skarpheten der tror jeg dels skyldes at månen sto lavt på horisonten og derav liten mulighet for at fokusetpunktet flytter på seg.

Christian P.

Ville nok ha prøvd å få ned lukkertiden litt. Leste noen tips på nettet om rundt f5 og lukkertid på ca 4 -6 sekunder. Se her http://www.astronomi.no/maane281004.html
Den ga meg gode tips. Legger ut et bilde selv også, men jeg sliter med det samme som deg. Vi skulle nok ha brukt teleskop som fulgte månens gang.
Kai Frode G.

Man må jo tilpasse lukkertiden til hvor mye lys det til enhver er fra månen under måneformørkelsen. Du har brukt 1/30 sek ser jeg. Månen beveger seg jo litt, men mye av uskarpheten her tror jeg komer fra at kameraet ikke var rolig nok. Mine bilder ble ikke superskarpe de heller, men noe skarpere enn dette. Jeg brukte stativ og selvutløser. Speillås har jeg desverre ikke på min D70 :(
Hilde J.

Jeg brukte også stativ og selvutløser. Stativet mitt er ikke så veldig godt. Men det var helt vindstille. Jeg tror fokuset på objektivet ikke er rett. Jeg skrudde det til uendelig, men det virker litt ''løst'' så det kan være finjusteringen som ikke kom i mål -
Kai Frode G.

Det kan nok stemme det med fokusen. Jeg måtte litt tilbake fra uendelig for å få best mulig fokus.
Kristoffer L.

Det kan ikke være noe så prosaisk som dugg eller kondens på objektivet?

- Kristoffer
Hilde J.

Hm.. tror ikke det. Da dette bildet ble tatt hadde jeg vært ute i over en time, og kondens fikk jeg på objektivet da jeg kom inn igjen. Det blir vel ikke så lett dugg fra varmt til kaldt? Er vel bare omvent det er et problem?
Kristoffer L.

Har ikke testet dette på noe objektiv selv, men på en klar, kjølig høstdag legger det seg jo i alle fall dugg i graset når sola har gått ned.

Jeg har et teleskop, og leste i bruksanvisningen for dette at det burde stå en halvtimes tid for å akklimatisere seg, etter at en har tatt det ut (hvis det er kaldt). Det er forresten også å få kjøpt varmeelementer som en kan montere på teleskopene for å hindre at de kjøles ned.

Jeg kan forestille meg at også kameraobjektiv kan dugge under gitte forhold.

Men det er godt mulig at jeg er langt ute på jordet her.

- Kristoffer
Cristina B.

Har ikke peil på fotografering av månen, men det er fascinerende bilde dette, særlig versjon 2.
Likte fargen, fordi har ett inntrykk at de fleste månebilder er mer s/h.
Interessant å lese alle kommentarene her også.
mvh Cristina
Odd Eirik S.

Brukte en hel lørdag ute for å ta høstbilder. Siden de flotteste motivene lå på andre siden av et lite vann og lyset kom inn slik at jeg måtte ta bildene over vannet ble det rigget til med stativ og Sigma 70-300 innstilt på 300mm. Endte opp med nesten 100 uskarpe høstbilder. Derfor så få høstbilder fra meg.

Ble jo så forb... at jeg brukte en hel søndag for å teste forskjellige brennvidder mot forskjellige motiv (kontrastrike/lite kontrastrike) med forkjellige blenderåpninger. Konklusjon er klar.
Autofokus svikter på min D70 med Sigma 70-300 satt til 300mm brennvidde mot kontrastsvake motiver.

Men du var jo ute og fikk tatt bilder av denne begivenheten. Jeg satt oppe og ventet, men da jeg oppdaget at månen forsvant bak åskammen bak huset vårt så ble det med tanken. Angrer vel litt i ettertid, men en ny sjanse kommer i år 2007. Fikk jo med meg den forrige.

Synes ikke dette ble så værst jeg. Du har jo så absolutt fått med deg det viktigste.

mvh
OddES
Hans Olav S.

Humm, fin idé, men ikke særlig vellykket etter min mening.

Et blender 5.6 den største blender du får med brennvidde 210mm? Ellers kan du prøve å sette den til største mulige blender for å få ned lukkertiden. Om du kan bruke manuell fokus så er det det beste, da jeg tror at autofokus sliter på motiver som er så langt borte. Bedre lykke neste gang c'',)

MVH
Hans Olav

(Jeg har også prøvd meg på månefotografering med mitt 1.3 megapixler helautomatiske umoderne kompaktkamera i sin tid. 1/3 sekunds lukkertid, håndholdt gjennom kikkert, men ble ganske skarpt. Ta en titt om du vil: bilde nr. 84821 )
Hilde J.

Hei Hans Olav - Det er ikke brukt auotfokus her - men sigma-objektivet er ikke skarpt pa uendelig, og det glir ut av fokus nar det tiltes opp. Sa det er ikke lukkertiden som er problemet her - den kunne godt ha värt lengre. Men altsa fokusen, og speil-laas,som jeg ikke har (og mitt daarlige syn). Men vi pröver igjen - i 2007...
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu